poniedziałek, 14 października 2013

Rożki francuskie z jabłkami


Przepis na szybki i smaczny deser. Rożki są chrupiące, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Mają tylko jedną wadę potrafią szybko znikać:)

Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 4 duże jabłka
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 5 łyżkek rodzynków
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie.Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
Można podawać z lukrem.


2 komentarze: