Znikają w takim samym tempie w jakim się je robi:)
Mini pączki na serku homogenizowanym. Łatwe i szybkie w wykonaniu, mięciutkie, pachnące.
Idealnie nadają się do popołudniowej herbatki.
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)
Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem.
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.
Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.
Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony
zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne polecam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń