Delikatna zupa, w której wspaniale komponuje się makaron, papryka i cukinia.Dodatek czosnku nadaje zupie charakterystyczny smak.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, obrana i grubo posiekana
- 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1 nieduża czerwona papryka, bez nasion pokrojona w kostkę
- 1 nieduża zielona papryka, bez nasion pokrojona w kostkę
- 2 średniej wielkości cukinie, pokrojone wzdłuż na połowę i pokrojone w plasterki
- 1 łyżeczka suszonego majeranki
- 285 ml pasty pomidorowej albo jedna mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1,15 l wywaru z kurczaka
- 175 g makaronu ugotowanego (najlepiej wstążki)
- 450 g piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w kosteczkę
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
W dużym rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Dodać pokrojony czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Wrzucić pokrojone papryki, przykryć i smażyć przez 5 min mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać cukinię i majeranek, smażyć jeszcze przez 7 minut, mieszając od czasu do czasu (cukinie powinny być miękkie). Dodać pastę albo przecier pomidorowy, wywar z kurczaka i doprowadzić zupę do wrzenia. Gdy się zagotuje wrzucić mięso z kurczaka, zmniejszyć temp palnika przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Doprawić szczyptą soli i pieprzem. Podawać z makaronem.
Smacznego!
Robiłam kiedyś podobną zupkę z kurczakiem, makaronem i kalafiorem. Twoja wersja z cukinią prezentuje się bardzo zachęcająco! Chyba spróbuję!
OdpowiedzUsuńjakie pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam takich zup, chyba się skuszę. mąż się ucieszy :)
OdpowiedzUsuń