wtorek, 14 maja 2013

Francuska zupa z kurczaka


Delikatna zupa, w której wspaniale komponuje się makaron, papryka i cukinia.Dodatek czosnku nadaje zupie charakterystyczny smak.

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, obrana i grubo posiekana
  • 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 nieduża czerwona papryka, bez nasion pokrojona w kostkę
  • 1 nieduża zielona papryka, bez nasion pokrojona w kostkę
  • 2 średniej wielkości cukinie, pokrojone wzdłuż na połowę i pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranki
  • 285 ml pasty pomidorowej albo jedna mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1,15 l wywaru z kurczaka
  • 175 g makaronu ugotowanego (najlepiej wstążki)
  • 450 g piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w kosteczkę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

W dużym rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Dodać pokrojony czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Wrzucić pokrojone papryki, przykryć i smażyć przez 5 min mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać cukinię i majeranek, smażyć jeszcze przez 7 minut, mieszając od czasu do czasu (cukinie powinny być miękkie). Dodać pastę albo przecier pomidorowy, wywar z kurczaka i doprowadzić zupę do wrzenia. Gdy się zagotuje wrzucić mięso z kurczaka, zmniejszyć temp palnika przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Doprawić szczyptą soli i pieprzem. Podawać z makaronem.
Smacznego!











3 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobną zupkę z kurczakiem, makaronem i kalafiorem. Twoja wersja z cukinią prezentuje się bardzo zachęcająco! Chyba spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam takich zup, chyba się skuszę. mąż się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń