Składniki:
- 500 g białego sera, niezbyt wilgotnego
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g mąki
- 1 czubata łyżka kaszy manny
- tarta bułka drobno zmielona
- masło
Wykonanie:
W dużej misce ucieramy lub miksujemy ser. Dodajemy żółtka, kaszę, lekko ubite widelcem białka i sól. Starannie wszystko wymieszać.
Partiami wsypujemy mąkę i mieszamy ciasto drewnianą łyżka. Ilość mąki zależy od wilgotności sera.
Do dużego płaskiego garnka wlewamy wodę, lekko solimy.Gotujemy.
Stolnicę posypujemy mąką i formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 2 cm.Każdy wałeczek spłaszczamy widelcem. Kroimy z ciasta romby i wrzucamy na wrzącą wodę. Woda nie może intensywnie bulgotać.Gotujemy pod przykryciem, a gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze ok.2-3 minuty.Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak. Natychmiast podajemy polane przyrumienioną na maśle bułką tartą.
Smacznego!
Uwielbiam leniwe ! Smak mojego dzieciństwa. Moje dzieci też je lubią. Najbardziej polane jogurtem naturalnym z łyżeczką cukru.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, :)
świetnie wyglądaja:) bardzo lubię lenie własnie planuję zrobić je jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia takie robiła :-) Pyszne!
OdpowiedzUsuńNominacja dla Ciebie: http://smakiogrodu.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!