Paszteciki z kruchego ciasta wypełnione nadzieniem z kurczaka,cebuli pieczarek i mięciutkiego Camemberta Idealne danie na piknik o zjedzenia na ciepło lub zimno.
Składniki:
- 650 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 ml wywaru z kurczaka lub białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 50 g masła
- 1 cebula obrana i posiekana
- 300 g pieczarek opłukanych i pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 120 g sera Camembert pokrojonego w drobną kostkę
- 600 g kruchego ciasta
- 1 jajko rozmącone
Wykonanie:
Piesi z kurczaka włożyć do rondla, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i winem lub wywarem. Gotuj mięso przez około 20 min ( aż będzie dobrze ugotowane), w międzyczasie kilka razy obróć piersi, by równomiernie się ugotowały.
Wyjąć piersi z rondla i przełożyć na talerz. Zredukować wywar o połowę, gotując na średnim ogniu około 10 minut. Dodać masło, cebulę i pieczarki. Dusić na wolnym ogniu przez około 8 minut, aż cebula i pieczarki będą miękkie. Zdjąć rondel z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Pokroić piersi na małe kawałki, wymieszać z sosem oraz pietruszką i camembertem.
Podzielić ciasto na 6 kawałków i rozwałkować na stolnicy. Ja wykrawałam większym kubkiem. Nakładać nadzienie pozostawiając wzdłuż krawędzi margines o szer.do 1 cm. Posmarować krawędzie rozmąconym jajkiem i złożyć brzegi na pół, zaciskając mocno. Ułożyć paszteciki na blasze do pieczenia.
Posmarować paszteciki resztą rozmąconego jajka. Piec przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz