Delikatne kruche ciasto, soczyste pomidorki i mięciutkie kuleczki sera. Tarta bardzo prosta w wykonaniu, stanowi pożywny posiłek dla całej rodziny.
Spód:
1,5 szklanki (185 g) mąki
100g zimnego masła1 jajko
2 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
pomidory koktajlowe (400 g)
ser mozzarella w kulkach (150 g)
śmietana 18% (250 ml)
1 jajko
100g żółtego sera tartego
garść świeżej posiekanej bazyli
suszone oregano, sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyrobić ciasto.Ciasto na ok 30-60 minut włożyć do lodówki. Po upływie tego czasu wyłożyć nim natłuszczoną formę. Piec w 190C przez ok 10 minut.
Na upieczony spód kładziemy kulki sera, pokrojone na pół pomidorki . Zalewamy całość śmietaną wymieszaną z jajkiem, żółtym serem,bazylią oraz przyprawami.Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
dodatki dla mojego podniebienia
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na tartę, trafiłam akurat na Twój - zrobiłam - Wyszło przepysznie :)
OdpowiedzUsuń