czwartek, 21 listopada 2013

Przedświąteczne muffinki z czekoladą

Były muffinki w wersji wytrawnej teraz czas na coś słodkiego. Dziś tradycyjne muffinki z zcekoladą. Napewno będą wszystkim smakować chrupkie na zewnątrz w środku mięciutkie. Idealne dla amatorów czekolady.



Składniki na 12 sztuk


  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła (do roztopienia)
  • 1 jajko
  • czekolada (ja użyłam czekolady w płatkach)

Wykonanie:

Przygotowujemy wszystkie składniki. Masło  rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy by lekko przestygło.W jednej misce łączymy składniki suche (mąka, proszek, cukier) w drugiej mokre (jajko, rozpuszczone masło, mleko). Następnie przesypujemy suche do mokrych i mieszamy. Nie musi być dokładnie, grudki mogą zostać.Dodajemy do ciasta czekoladę, mieszamy delikatnie.Wlewamy ciasto do papilotek, którymi wyłożyliśmy formę muffinkową. Wlewamy do wysokości 2/3. Pieczemy 20 minut na 200 C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz