sobota, 21 grudnia 2013

Indyk w sosie paprykowym

Sezon na Nie jedz tego to jest na Święta uważam za otwarty!!! Święta świętami ale jeść coś trzeba. Dla zapracowanych polecam indyka bądź kurczaka w sosie paprykowym. Można podawać z ryżem ja podałam z kaszą.

Składniki:


  •  600 g fileta z indyka/piersi z kurczaka
  •  1 cebula
  •  1 czerwona papryka
  •  1 zielona papryka
  •  750 ml bulionu może być z kostki
  •  125 ml śmietanki 12% 
  •  2 łyżki mąki pszennej
  •  sól i pieprz
Mięso pokroić na kawałki.Posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju (ja użyłam oleju z dodatkiem bazylii i czosnku )i przełożyć do garnka.
Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dodać do mięsa.
Całość zalać bulionem, doprawić do smaku przeciśniętym dusić pod przykryciem do miękkości. 
Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.





1 komentarz: