Składniki:
- 600 g fileta z indyka/piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 750 ml bulionu może być z kostki
- 125 ml śmietanki 12%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Mięso pokroić na kawałki.Posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju (ja użyłam oleju z dodatkiem bazylii i czosnku )i przełożyć do garnka.
Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dodać do mięsa.
Całość zalać bulionem, doprawić do smaku przeciśniętym dusić pod przykryciem do miękkości.
Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.
Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dodać do mięsa.
Całość zalać bulionem, doprawić do smaku przeciśniętym dusić pod przykryciem do miękkości.
Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.
ale apetyczne miąsko :)
OdpowiedzUsuń