Składniki:
- 50 dag mąki + 1,5 łyżki do posypania bakalii,
- 25 dag + łyżka miękkiego masła (lub dobrej margaryny),
- 25-30 dag drobnego cukru kryształu,
- 4 jaja,
- cukier waniliowy,
- mała torebka proszku do pieczenia,
- ćwierć szklanki mleka,
- 2 łyżki tartej bułki,
- kieliszek (50 ml) rumu lub koniaku,
- bakalie: 15 dag łuskanych orzechów włoskich, po 10 dag rodzynek, fig, daktyli i suszonych moreli lub smażonej skórki pomarańczowej.
Zaczynamy od bakalii.Zacznij od rodzynek:
wysyp je na sitko, przelej wrzątkiem, osącz, włóż do garnuszka lub miseczki i zalej rumem. W czasie, kiedy będą nasiąkać alkoholem, zajmij się resztą bakalii. Wrzuć do sitka i przelej gorącą wodą figi, daktyle i morele, zostaw do obcieknięcia. Orzechy lekko zrumień na suchej patelni na średnim ogniu (uprażone mają więcej smaku), cały czas (2-3 min) mieszając, a potem przełóż na deskę. Jak tylko przestygną, posiekaj je na dość grube kawałki, wsyp do salaterki. Teraz pokrój figi i daktyle w kosteczkę o boku 4-5 mm. Skórkę pomarańczową, jeśli to ją wybrałaś, kupiłaś zapewne już pokrojoną. Rodzynki osącz z rumu, pozostawiając je w sitku opartym na filiżance.
Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Do sporego pojemnika lub garnka włóż pokrojone na kawałki miękkie masło lub margarynę i ucieraj je mikserem, wsypując po trochu cukier. Po 3-4 min, kiedy nabierze puszystości, dodaj cukier waniliowy, jajko i nadal ucieraj. Każde następne jajo wbijaj do masy, gdy poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte. Teraz wlej zimne mleko, rum z filiżanki i wymieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę dodawaj do masy w 3-4 porcjach. Za każdym razem najpierw delikatnie mieszaj łyżką (żeby nie dopuścić do powstawania chmury białego pyłu), a dopiero potem ucieraj mikserem po półtorej minuty. Zanim dodasz bakalie, starannie je wymieszaj i oprósz mąką. Warstewka mąki zapobiegnie ich opadnięciu podczas pieczenia. Teraz wsyp bakalie do ciasta i wymieszaj łyżką, żeby równomiernie się rozłożyły.Wysmaruj foremki masłem lub margaryną i oprósz tartą bułką. Napełnij je do 2/3 wysokości, bo w czasie pieczenia ciasto urośnie. Powinnaś też wiedzieć, że jego powierzchnia wybrzuszy się pośrodku i pęknie na samym szczycie, bo ciasta ucierane wyrastają właśnie w ten sposób. Wstaw blaszki z keksem do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Będzie się piekł mniej więcej godzinę. Po 50 min sprawdź keks patyczkiem, wbijając go w najwyższym miejscu "grzbietu". Jeśli patyczek będzie wilgotny, ciasto musi się jeszcze podpiec. Kiedy uznasz, że keksy mają już dość, wyjmij je z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, wyjmij z foremek, owiń w ściereczki, włóż do plastikowych torebek i odłóż w chłodne miejsce, aby dojrzały.
Ja wlasnie pieke placki na moj pierwszy w zyciu piernik staropolski! :D
OdpowiedzUsuńWidze, ze u Ciebie tez czuc juz swieta ;)
Pozdrawiam serdecznie! :D
Wygląda bardzo smacznie:)zapraszam do siebie na ciasto z żurawiną.
OdpowiedzUsuń