czwartek, 19 grudnia 2013

Świąteczny keks

Do Świąt pozostało parę dni akurat tyle, żeby keks nabrał smaku. Zabierajcie się zatem do pracy na pewno dacie sobie radę.

Składniki:



  • 50 dag mąki + 1,5 łyżki do posypania bakalii, 
  • 25 dag + łyżka miękkiego masła (lub dobrej margaryny), 
  • 25-30 dag drobnego cukru kryształu, 
  • 4 jaja, 
  • cukier waniliowy,
  • mała torebka proszku do pieczenia, 
  • ćwierć szklanki mleka,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • kieliszek (50 ml) rumu lub koniaku, 
  • bakalie: 15 dag łuskanych orzechów włoskich, po 10 dag rodzynek, fig, daktyli i suszonych moreli lub smażonej skórki pomarańczowej.
Zaczynamy od bakalii.Zacznij od rodzynek:

wysyp je na sitko, przelej wrzątkiem, osącz, włóż do garnuszka lub miseczki i zalej rumem. W czasie, kiedy będą nasiąkać alkoholem, zajmij się resztą bakalii. Wrzuć do sitka i przelej gorącą wodą figi, daktyle i morele, zostaw do obcieknięcia. Orzechy lekko zrumień na suchej patelni na średnim ogniu (uprażone mają więcej smaku), cały czas (2-3 min) mieszając, a potem przełóż na deskę. Jak tylko przestygną, posiekaj je na dość grube kawałki, wsyp do salaterki. Teraz pokrój figi i daktyle w kosteczkę o boku 4-5 mm. Skórkę pomarańczową, jeśli to ją wybrałaś, kupiłaś zapewne już pokrojoną. Rodzynki osącz z rumu, pozostawiając je w sitku opartym na filiżance. 

Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Do sporego pojemnika lub garnka włóż pokrojone na kawałki miękkie masło lub margarynę i ucieraj je mikserem, wsypując po trochu cukier. Po 3-4 min, kiedy nabierze puszystości, dodaj cukier waniliowy, jajko i nadal ucieraj. Każde następne jajo wbijaj do masy, gdy poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte. Teraz wlej zimne mleko, rum z filiżanki i wymieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę dodawaj do masy w 3-4 porcjach. Za każdym razem najpierw delikatnie mieszaj łyżką (żeby nie dopuścić do powstawania chmury białego pyłu), a dopiero potem ucieraj mikserem po półtorej minuty. Zanim dodasz bakalie, starannie je wymieszaj i oprósz mąką. Warstewka mąki zapobiegnie ich opadnięciu podczas pieczenia. Teraz wsyp bakalie do ciasta i wymieszaj łyżką, żeby równomiernie się rozłożyły.Wysmaruj foremki masłem lub margaryną i oprósz tartą bułką. Napełnij je do 2/3 wysokości, bo w czasie pieczenia ciasto urośnie. Powinnaś też wiedzieć, że jego powierzchnia wybrzuszy się pośrodku i pęknie na samym szczycie, bo ciasta ucierane wyrastają właśnie w ten sposób. Wstaw blaszki z keksem do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Będzie się piekł mniej więcej godzinę.  Po 50 min sprawdź keks patyczkiem, wbijając go w najwyższym miejscu "grzbietu". Jeśli patyczek będzie wilgotny, ciasto musi się jeszcze podpiec. Kiedy uznasz, że keksy mają już dość, wyjmij je z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, wyjmij z foremek, owiń w ściereczki, włóż do plastikowych torebek i odłóż w chłodne miejsce, aby dojrzały. 










2 komentarze:

  1. Ja wlasnie pieke placki na moj pierwszy w zyciu piernik staropolski! :D
    Widze, ze u Ciebie tez czuc juz swieta ;)
    Pozdrawiam serdecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie:)zapraszam do siebie na ciasto z żurawiną.

    OdpowiedzUsuń