poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Święta już minęły ale przed nami ostatnia noc 2013 roku. Bufet sylwestrowy przeważnie obfituje w zimne zakąski i sałatki. Dziś propozycja jednej z nich. Połączenie ryżu, tuńczyka, kukurydzy. 

Składniki:

  • 2 torebki ryżu najlepiej parboiled ( nie klei się)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym kawałki
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 średnie ogórki konserwowe ewentualnie kiszone
  • natka pietruszki
  • majonez
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Gotujemy ryż al dente. W  międzyczasie na sitku odsączamy kukurydzę oraz tuńczyka z zalewy. Kroimy w kostkę ugotowane na twardo jajka i ogórki.Kiedy ryż już wystygnie dodajemy kukurydzę, jajka, tuńczyka oraz pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem mieszamy z majonezem.Przed podaniem schłodzić.




1 komentarz: