Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Święta już minęły ale przed nami ostatnia noc 2013 roku. Bufet sylwestrowy przeważnie obfituje w zimne zakąski i sałatki. Dziś propozycja jednej z nich. Połączenie ryżu, tuńczyka, kukurydzy.
Składniki:
- 2 torebki ryżu najlepiej parboiled ( nie klei się)
- puszka tuńczyka w sosie własnym kawałki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4 średnie ogórki konserwowe ewentualnie kiszone
Wykonanie:
Gotujemy ryż al dente. W międzyczasie na sitku odsączamy kukurydzę oraz tuńczyka z zalewy. Kroimy w kostkę ugotowane na twardo jajka i ogórki.Kiedy ryż już wystygnie dodajemy kukurydzę, jajka, tuńczyka oraz pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem mieszamy z majonezem.Przed podaniem schłodzić.
ale pyszne zrobiłam, takie samo!
OdpowiedzUsuń