poniedziałek, 30 grudnia 2013

Stefanka

Popularne ciasto imieninowe,świąteczne.Najlepiej smakuje na trzeci dzień.Wtedy jest wilgotne, łatwo się kroi.Długo utrzymuje świeżość.Przepis podpatrzony na KwestiaSmaku

Składniki:



Ciasto miodowe:
2 jajka
125 g masła
1 szklanka cukru pudru
150 g sztucznego lub naturalnego miodu
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 torebka cukru waniliowego
Masa:
1/2 litra mleka
4 łyżki kaszy mannej
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
Nasączenie:
250 ml gorzkiej herbaty z cytryną
Polewa czekoladowa:
150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
50 g miękkiego masła





Przygotowanie:
  • Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 3 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
  • Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Wykończenie ciasta:
  • Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.
  • Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połowę masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.






2 komentarze:

  1. Ciasto na każdą okazję w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta miodowe z kremami są pyszne:)
    A im dłużej stoi tym smaczniejsze, bo ciasto jest bardziej miękkie od kremu:)

    OdpowiedzUsuń