Bułeczki z makiem Crusty Hard Rolls
Do domowego dżemu z truskawek wybornie smakowały bułeczki z makiem.Kolacja była pyszna. Chrupiąca skórka, środek mięciutki.
Polecam
Składniki:
- 15g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
- kilka łyżek maku do posypania
Wykonanie:
Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w temperaturze 220ºC około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz