niedziela, 27 października 2013

Bułeczki z nadzieniem mięsnym

Kiedy zobaczyłam na  tej stronie te bułeczki pomyślałam napewno są pyszne i musze koniecznie je zrobić. Nie pomylilam się bułeczki są pyszne, sycące i zawsze to coś ciekawego na obiad lub kolację. Wyśmienicie smakują z sosami u nas czosnkowym.


Składniki na 12 szt:
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
8 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 20-42g świeżych (w zależności od tego jak szybko chcemy by wyrosły)
200 g jogurtu (naturalnego lub greckiego)
120 ml mleka
1 jajko
60 g rozpuszczonego masła
 
ponadto: 
3-4 łyżki rozpuszczonego masła
1 jajko do posmarowania 
nasiona do posypania (ja dałam słonecznik)

Składniki na nadzienie mięsne:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
sól, pieprz
słodka czerwona papryka
ponadto:
tarty żółty ser
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
keczup
zioła prowansalskie lub suszona bazylia


Mięso wymieszać z musztardą, cebulą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smażyć na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić. Wyrobione bardzo dokładnie ciasto odstawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.(powinno podwoić swoją objętość). 
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, a z każdej formujemy placuszek. Układamy na nim składniki nadzienia (żółty ser, cebulkę, mięso mielone, keczup i posypujemy odrobiną ziół.) 
Sklejamy formując zgrabną bułeczkę. Układamy w tortownicy (30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok 30 minut. 
Po tym czasie polewamy kilkoma łyżkami rozpuszczonego masła, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 30 min w temp. 200 stopni. (Jeśli zbytnio będą się rumieniły przykrywamy folia aluminiową.)

Smacznego :)





1 komentarz: