Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej, udźca indyka)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 3 papryki (np. w 3 kolorach lub tylko czerwone)
- 1 zielona i 1 żółta cukinia lub tylko w jednym kolorze (ok. 1 kg)
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej chili do smaku
- 1/2 kg pomidorów
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- świeży estragon (opcjonalnie)
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Wykonanie:
W głębokiej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmażyć z każdej strony mielone mięso, w międzyczasie doprawić je solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodatkową łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę od czasu do czasu mieszając.Dodać pokrojone w kostkę papryki a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodać przepołowioną papryczkę chili, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut. W międzyczasie dodać paprykę w proszku.Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde szypułki. Usunąć nasiona i sok, miąższ pokroić w kostkę. Miąższ dodać do naczynia z warzywami i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.Dodać passatę pomidorową i gotować przez 5 minut. Na koniec wymieszać z posiekanym estragonem jeśli używamy (2 łyżki) i listkami bazylii (kilkanaście listków)
Zrobiłam i co, i wyszło prze-py-szne :) szybkie, proste, smakowite. Bardzo fajny blog,ładne zdjęcia, często tu zaglądam w poszukiwaniu inspiracji :)
OdpowiedzUsuń