piątek, 4 października 2013

Leczo z cukinią i mielonym mięsem

Póki mamy jeszcze na straganach świeże pomidory, paprykę i cukinię zróbcie leczo, ale nie takie tradycyjne z kiełbasą tylko z mielonym mięsem. Jest pyszne, sycące i proste w wykonaniu.Ja podałam z pieczywem.



Składniki:


  • 500 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej, udźca indyka)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula 
  • 3 papryki (np. w 3 kolorach lub tylko czerwone)
  • 1 zielona i 1 żółta cukinia lub tylko w jednym kolorze (ok. 1 kg)
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej chili do smaku
  • 1/2 kg pomidorów
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • świeży estragon (opcjonalnie)
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz 


Wykonanie:


W głębokiej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmażyć z każdej strony mielone mięso, w międzyczasie doprawić je solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodatkową łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę od czasu do czasu mieszając.Dodać pokrojone w kostkę papryki a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodać przepołowioną papryczkę chili, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut. W międzyczasie dodać paprykę w proszku.Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde szypułki. Usunąć nasiona i sok, miąższ pokroić w kostkę. Miąższ dodać do naczynia z warzywami i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.Dodać passatę pomidorową i gotować przez 5 minut. Na koniec wymieszać z posiekanym estragonem jeśli używamy (2 łyżki) i listkami bazylii (kilkanaście listków)






1 komentarz:

  1. Zrobiłam i co, i wyszło prze-py-szne :) szybkie, proste, smakowite. Bardzo fajny blog,ładne zdjęcia, często tu zaglądam w poszukiwaniu inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń