Jutro Tłusty Czwartek, ale jak ktoś nie będzie miał ochoty na pączki to sobie drożdżóweczek upiecze. My dzisiaj zjemy na podwieczorek może ze szklaneczką ciepłego mleczka.Smakują jak z cukierni a może i nawet lepiej. Polecam.
Składniki na około 12 drożdżówek:
- 75 g margaryny lub masła
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 50 dag mąki pszennej
Ponadto:
- dżem lub inne nadzienie ( u mnie marmolada)
- jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut.Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. Polukrować, choć niekoniecznie.
Przepis ze strony Moje Wypieki.
Ja się dołączam do "drożdżówkowej" uczty;)
OdpowiedzUsuńchcę taką, chcę!;)
OdpowiedzUsuńNieziemsko smakowite :)
OdpowiedzUsuń