piątek, 28 lutego 2014

Focaccia

Zrobiłam wczoraj po raz pierwszy to danie i okazało się wspaniałe. Taka uboższa wersja pizzy, ale jakże smaczna. Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe,które może być przygotowane z samą solą i ziołami lub innymi dodatkami tak jak u mnie oliwkami, suszonymi pomidorami. Wprost idealna na ciepłą kolację. 
Z podanej porcji zrobiłam dwie duże blaszki ciasta.Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Niestety nie mam zdjęcia po upieczeniu, gdyż bardzo szybko zniknęło.
Polecam 

Składniki:
  • 700g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
  • 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu
  • 450ml lekko ciepłej wody
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
Dodatki:
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • świeży tymianek
Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5min. robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2godz. do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm posypać mąką lub wyłozyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto.Ułożyć pokrojone oliwki i pomidory i tymianek. Ciasto odstawić ponownie na 30min. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 225°C na złoty kolor.



2 komentarze: