Składniki na kurczaka tikka
- 4 piersi kurczaka pokrojone w paski
- oliwa do smażenia
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kuminu
- 4 łyżki soku z cytryny
Składniki na sos masala
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 posiekana cebula
- 2 pokrojone pomidory
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- sól do smaku
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Przygotować marynatę: do naczynia wlać jogurt, dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać. Mięso polać gęstą marynatą i wymieszać, aby pokryła wszystkie kawałki i wstawić do lodówki na minimum 20 minut(najlepiej na całą noc). Po tym czasie w rondlu rozgrzać oliwę, wyjąć mięso z marynaty i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając.
Przygotować sos: w osobnym rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiano, pod koniec na minutę imbir i czosnek, po czym dodać pomidory i gotować około 5 minut. Przyprawić kuminem, kolendrą i solą, gotować kolejne kilka minut. Do sosu włożyć uprzednio podsmażone kawałki mięsa i gotować 3–5 minut. Wlać śmietanę, wymieszać, gotując jeszcze jedną minutę.
Moje ulubione jedzonko. Pięknie podane :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń