Co można zjeść 9 lutego? Tylko pizzę bo to światowy dzień pizzy. Postanowiłam więc na kolację dla moich gości przegotować domową pizzę.Zdjęcie robione pod wpływem chwili bez zbędnych dekoracji:) Nie było czasu ponieważ znikała w zastraszająco szybkim tempie.Ale pizza była rewelacyjna. Ciasto grubiutkie ale puszyste z soczystym sosem pomidorowym.
Składniki:
Ciasto
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana cebula
- puszka pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka oregano i bazylii
Wykonanie:
Oliwę rozgrzać i poddusić na niej roztarty z solą czosnek.Dodać cebulę i zeszklić ją, włożyć pomidory. Całość doprawić przyprawami oraz ziołami i gotować tak długo aż powstanie gęsty sos.
Wykonanie:
Z mąki, drożdży, cukru,wody,soli i oliwy zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić je w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Z ciasta uformować jedną dużą kulę, naciąć na krzyż, oprószyć mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Ciasto ponownie dobrze wyrobić i wywałkować z niego jeden duży lub cztery małe placki. Blachę do pizzy pokryć ciastem. Rozsmarować sos pomidorowy i obłożyć składnikami. U mnie były to pieczarki, cebula, szynka.Piec ok 20-25 minut ( w zależności od piekarnika). Pod koniec pieczenia pizzę posypać startym serem.
Smacznego!
Pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń