niedziela, 10 lutego 2013

Pizza

Co można zjeść 9 lutego? Tylko pizzę bo to światowy dzień pizzy. Postanowiłam więc na kolację dla moich gości przegotować domową pizzę.Zdjęcie robione pod wpływem chwili bez zbędnych dekoracji:) Nie było czasu ponieważ znikała w zastraszająco szybkim tempie.Ale pizza była rewelacyjna. Ciasto grubiutkie ale puszyste z soczystym sosem pomidorowym.

Składniki:

 Ciasto
  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy    
Sos pomidorowy 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • puszka pomidorów
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka oregano i bazylii
Wykonanie:

Oliwę rozgrzać i poddusić na niej roztarty z solą czosnek.Dodać cebulę i zeszklić ją, włożyć pomidory. Całość doprawić przyprawami oraz ziołami i gotować tak długo aż powstanie gęsty sos.


Wykonanie:

Z mąki, drożdży, cukru,wody,soli i oliwy zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić je w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Z ciasta uformować jedną dużą kulę, naciąć na krzyż, oprószyć mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Ciasto ponownie dobrze wyrobić i wywałkować z niego jeden duży lub cztery małe placki. Blachę do pizzy pokryć ciastem. Rozsmarować sos pomidorowy i obłożyć składnikami. U mnie były to pieczarki, cebula, szynka.Piec ok 20-25 minut ( w zależności od piekarnika). Pod koniec pieczenia pizzę posypać startym serem.
Smacznego!




1 komentarz: