Składniki:
- 30 dkg ja dałam dwie garście suszonych grzybów
- włoszczyzna ( duża marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera)
- śmietana 18%
- sól, pieprz
- mąka
- 2 litry wywaru mięsnego
- natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby należy starannie opłukać. Zalać zimą wodą, pozostawić na kilka godzin do nasiąknięcia. Włoszczyznę obieramy,marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach.Wrzucamy do wywaru i gotujemy.Następnie dodajemy pokrojone w paski grzyby.Gotujemy około 25 minut. Solimy,pieprzymy do smaku. Do kubka wsypujemy 1 łyżkę mąki mieszamy z zimną wodą, następnie dodajemy 3 łyżki śmietany oraz kilka łyżek zupy wszystko energicznie mieszamy.Śmietanę z zupą przelewamy do garnka, ponownie mieszamy, aby śmietana się nie zważyła. Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki.
Smacznego
apetyczna zupka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzybową, dawno już nie robiłam, dziś zrobiłam gulaszową z kminkiem i papryką(kuchnia lidla), niezbyt postna zupka,ale syta i pyszna:)
OdpowiedzUsuń