środa, 20 lutego 2013

Zupa grzybowa

A na obiad zupa grzybowa. Grzybki zbierane jesienią przez moją teściową:) jadalne haha Zupa bardzo smaczna nam najlepiej smakuje z łazankami.


Składniki:
  • 30 dkg ja dałam dwie garście suszonych grzybów 
  • włoszczyzna ( duża marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera)
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz 
  • mąka
  • 2 litry wywaru mięsnego
  • natka pietruszki

Wykonanie:


Grzyby należy starannie opłukać. Zalać zimą wodą, pozostawić na kilka godzin do nasiąknięcia. Włoszczyznę obieramy,marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach.Wrzucamy do wywaru i gotujemy.Następnie dodajemy pokrojone w paski grzyby.Gotujemy około 25 minut. Solimy,pieprzymy do smaku. Do kubka wsypujemy 1 łyżkę mąki mieszamy z zimną wodą, następnie dodajemy 3 łyżki śmietany oraz kilka łyżek zupy wszystko energicznie mieszamy.Śmietanę z zupą przelewamy do garnka, ponownie mieszamy, aby śmietana się nie zważyła. Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. 



Smacznego




2 komentarze:

  1. Uwielbiam grzybową, dawno już nie robiłam, dziś zrobiłam gulaszową z kminkiem i papryką(kuchnia lidla), niezbyt postna zupka,ale syta i pyszna:)

    OdpowiedzUsuń