niedziela, 23 czerwca 2013
Knedle z truskawkami
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Do
jeszcze ciepłych dodajemy łyżkę masła i zostawiamy, aby całkowicie ostygły.Zimne ziemniaki przekładamy na blat lub stolnicę, na środek wsypujemy mąkę,
dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko
klejące.Ciasto dzielimy na 3–4 części
z każdej kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 4 mm, nadziewamy truskawką posypujemy cukrem i zlepiamy.
Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut. Czas gotowania zależy
od wielkości knedli.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Truskawki się skończyły, niestety! Ale właśnie rozmyślam o wersji ze śliwkami :-)
OdpowiedzUsuń