czwartek, 29 maja 2014

Ciasteczka z masą krówkową i kawałkami czekolady

Nie ma co się rozpisywać za dużo, bo ciasteczka są po prostu najlepse jak to powiedział mój synek. Musicie je zrobić. Radzę zrobić od razu z podwójnej porcji :)


Składniki na około 20 sztuk:
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g masy krówkowej
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkich czekoladowych drobinek,  posiekanej gorzkiej czekolady, do dekoracji czekoladowe kropelki
W misie miksera umieścić masło, masę krówkową,cukier i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Na koniec dodać drobinki czekoladowe, wymieszać.Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odstępach od siebie.Naprawdę sporych! Spłaszczyć dłonią.Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjąć, przez chwilę pozostawić na blaszce, następnie przenieść na kratkę do wystudzenia.


Smacznego :-)




Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.

2 komentarze:

  1. Synek musiał być zachwycony! Takie ciacha to dopiero rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je jakiś czas temu. Są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń