Koniecznie zróbcie na śniadanie lub ciepłą kolację. Myślę, że świetnie się sprawdzi na pikniku. Mięciutki, wilgotny a na zewnątrz chrupiąca skórka.
Składniki:
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
Farsz:
- 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 6 dużych ząbków czosnku
Wykonanie:
Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).
Ale super chlebek. Nie jadłam jeszcze takiego a wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMusiał być wyborny :D
OdpowiedzUsuń