Jeśli nie macie co zrobić z mięsem z rosołu koniecznie zróbcie z niego farsz do pierogów. Ja robiłam takie pierogi pierwszy raz w życiu. Wyszły pyszne. Z tej porcji ciasta wyszło około 30 pierogów.
Ciasto pierogowe:
- 40 dkg mąki pszennej
- żółtko
- sól
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtko, posolić,wyrabiać ciasto,dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut by odpoczęło.
Farsz:
- mięso z indyka
- mięso wołowe
- 2 ugotowane marchewki
- cebula ( drobno pokrojona podsmażona na maśle)
Ugotowane w rosole mięso oddzielić od kości. Zmielić z marchewką i podsmażoną na maśle cebulką. Dodać soli, pieprzu do smaku,majeranku.
Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy kółka, nakładamy nadzienie i sklejamy.Ja robiłam za pomocą pierogownicy.
Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy ok. 8 minut od wypłynięcie. Można podawać z podsmażoną cebulką, skwareczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz