czwartek, 25 września 2014

Pierogi z mięsem


Jeśli nie macie co zrobić z mięsem z rosołu koniecznie zróbcie z niego farsz do pierogów. Ja robiłam takie pierogi pierwszy raz w życiu. Wyszły pyszne. Z tej porcji ciasta wyszło około 30 pierogów.

Ciasto pierogowe:
  • 40 dkg mąki pszennej
  • żółtko
  • sól
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody

Wykonanie:

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtko, posolić,wyrabiać ciasto,dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut by odpoczęło.


Farsz:
  • mięso z indyka
  • mięso wołowe
  • 2 ugotowane marchewki
  • cebula ( drobno pokrojona podsmażona na maśle)

Ugotowane w rosole mięso oddzielić od kości. Zmielić z marchewką i podsmażoną na maśle cebulką. Dodać soli, pieprzu do smaku,majeranku.

Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy kółka, nakładamy nadzienie i sklejamy.Ja robiłam za pomocą pierogownicy.

Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy ok. 8 minut od wypłynięcie. Można podawać z podsmażoną cebulką, skwareczkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz