Piękna jesienna zupa z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 marchew
- 1 cebula
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- puszka mleka kokosowego 400 ml
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- imbir w proszku, gałka muszkatołowa po około pół łyżeczki
Wykonanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy masło i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 10 minut.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu.Dodajemy mleczko kokosowe. Przyprawiamy solą i pieprzem, imbirem i gałką do smaku.
krem z dyni uwielbiam!
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio króluje dynia. twoja zupa wygląda bardzo zachęcająco!:-)
OdpowiedzUsuń