czwartek, 18 kwietnia 2013

Faszerowane roladki

Dziś na obiad polecam faszerowane roladki z nadzieniem ze szpinaku, szynki oraz pieczarek.

Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g pieczarek
  • 60 g szynki parmeńskiej
  • 100 g liści szpinaku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 5 g parmezanu
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 50 mąki tortowej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę, czosnek oraz pieczarki dokładnie obrać i oczyścić. Następnie cebulę oraz ząbki czosnku drobno posiekać natomiast pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską pociąć w cienkie paseczki. Liście szpinaku starannie opłukać i drobno pokroić. Zamiast świeżego szpinaku możemy użyć mrożonego.Na patelni rozgrzać 30 ml oliwy i zeszklić na niej cebulę, cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Dokładamy szynkę parmeńską. Chwilę podsmażamy.Do zawartości patelni dodajemy szpinak.Całość starannie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka chwil.Mieszankę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.Podsmażone składniki przekładamy do miski, dodajemy starty parmezan, czosnek i bułkę tartą.Doprawiamy do smaku dolą, pieprzem mieszamy.Piersi kurczaka należy opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym. Mięso przekroić wzdłuż na cienkie płaty.Kawałki mięsa rozbijamy delikatnie tłuczkiem, solimy. Na każdy płat nakładamy łyżeczką porcję nadzienia, po czym  zawijamy ciasno w roladki.Zrazy obwiązujemy bawełnianą nitką. Należy to zrobić dokładnie by farsz nie wypłynął podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i smażymy wcześniej obtoczone w mące roladki na rumiano. 








1 komentarz:

  1. ale super! jeszcze nigdy nie robiłam takiej potrawy, spróbuję w weekend ;) pozdrawiam,świetny blog

    OdpowiedzUsuń