poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pleśniak z powidłami śliwkowymi

Bardzo proste w wykonaniu i smaczne ciasto. Ale dlaczego nazywa się pleśniak taka krzywdząca nazwa dla tak dobrego ciasta.Przepis pochodzi z  tej strony.

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 5 szt.jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g margaryny np.Kasi
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2-3 łyżki kakao
  • powidła śliwkowe lub z sezonowych owoców
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:


Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru.Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą powideł. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. Mam ten sam przepis na ciasto :) zawsze wychodzi idealnie a smakuje nieziemsko... Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś piekłam . wyszło super tylko piana mi opadła :/ smakowało ok tylko ta piana:/

    OdpowiedzUsuń
  3. dodaj do piany łyżkę mąki ziemniaczanej

    OdpowiedzUsuń
  4. Do piany z białek trzeba dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby ją utrwalić i nie opada.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto rewelacja <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukajac przepisu na ten wlasnie placek znalazlam Pani blog i... jestesmy chyba plackowymi kolezankami bo opisuje Pani wypieki wlasnie takie jakie pasuja mojej rodzinie oraz mi. Sa proste ale jednoczesnie smakowite, genialne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciastko pychotka😆

    OdpowiedzUsuń