sobota, 7 grudnia 2013

Pierniczki

Przygotowania do świąt najwyższyczas zacząć. A najlepiej od pieczenia pierniczków, które są pyszne, mięciutkie i pachnące.

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, wycinać pierniczki.Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo sieprzypalą i będą gorzkie.
Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz