sobota, 30 listopada 2013

Świąteczne ciasteczka

Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. U nas to dopiero początek zabawy z dekoracją ciasteczek.


Składniki:
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.


2 komentarze:

  1. Przepis podoba mi się, jest zrozumiały. Mała uwaga jest taka, że instrukcja mogłaby być bardziej rozwinięta. To tylko tyle i dalszego powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne! Najlepsze ciastka świąteczne jakie jadłam od dziecka:) Niestety nie miałam ekstraktu z wanilli, ale myślę, że byłby on jak wisienka na torcie (ewentualnie dodałabym może zamiast niego skórkę cytryny z lukrem lub aromat cytrynowy zamiast niego).

    Pięknie dziękuję za udostępnienie przepisu:)
    Lucy

    OdpowiedzUsuń