niedziela, 8 grudnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty


Nigdy wcześniej jej nie robiłam i to był poważny błąd ponieważ jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.Ta surówka pasuje do większości mięsnych dań  kotletów, pieczeni i gulaszów.  Słodko-winna i chrupiąca

Składniki:


  •  1/4 główki niedużej czerwonej kapusty 
  • 1 jabłko
  •  1 mała cebula
  •  sól, pieprz
  • sok z cytryny
  •  ½ łyżeczki cukru
  •  oliwa z oliwek
Kapustę umyć, zetrzeć na tarce i posolić. Odstawić na kilka minut. Następnie ugnieść dłońmi, by kapusta puściła sok i zmiękła Jabłko  zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Dodać do kapusty. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i cukrem. Dodać oliwę do smaku.Podawać jako dodatek od obiadu.



5 komentarzy:

  1. ZROBIŁAM DZISIAJ NA OBIAD! świetna, polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. w końcu prawdziwa surówka z kapusty czerwonej a nie sałatka jak podają na większości stron

    OdpowiedzUsuń
  3. jest bez udziwnień i znakomita

    OdpowiedzUsuń
  4. /janek.19@hotmail.com/16 lipca 2014 09:56

    ja jeszcze dodaje pieczone orzechy

    OdpowiedzUsuń