środa, 29 maja 2013

Leniwe pierogi

Danie łatwe w przygotowaniu,pulchne i delikatne kluseczki w kształcie rombów. Ja podaję polane przyrumienioną na maśle bułką tartą. Ale można zjeść z cukrem, śmietanką i cynamonem.

Składniki:

  • 500 g białego sera, niezbyt wilgotnego
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • tarta bułka drobno zmielona
  • masło

Wykonanie:

W dużej misce ucieramy lub miksujemy ser. Dodajemy żółtka, kaszę, lekko ubite widelcem białka i sól. Starannie wszystko wymieszać.
Partiami wsypujemy mąkę i mieszamy ciasto drewnianą łyżka. Ilość mąki zależy od wilgotności sera.
Do dużego płaskiego garnka wlewamy wodę, lekko solimy.Gotujemy.
Stolnicę posypujemy mąką i formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 2 cm.Każdy wałeczek spłaszczamy widelcem. Kroimy z ciasta romby i wrzucamy na wrzącą wodę. Woda nie może intensywnie bulgotać.Gotujemy pod przykryciem, a gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze ok.2-3 minuty.Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak. Natychmiast podajemy polane przyrumienioną na maśle bułką tartą.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Uwielbiam leniwe ! Smak mojego dzieciństwa. Moje dzieci też je lubią. Najbardziej polane jogurtem naturalnym z łyżeczką cukru.
    Pozdrawiam, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądaja:) bardzo lubię lenie własnie planuję zrobić je jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Babcia takie robiła :-) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominacja dla Ciebie: http://smakiogrodu.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń