poniedziałek, 20 maja 2013

Paszteciki z kurczakiem i grzybami


Paszteciki z kruchego ciasta wypełnione nadzieniem z kurczaka,cebuli pieczarek i mięciutkiego Camemberta Idealne danie na piknik o zjedzenia na ciepło lub zimno.

Składniki:
  • 650 g piersi z kurczaka 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 ml wywaru z kurczaka lub białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • 50 g masła
  • 1 cebula obrana i posiekana
  • 300 g pieczarek opłukanych i pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 120 g sera Camembert pokrojonego w drobną kostkę
  • 600 g kruchego ciasta
  • 1 jajko rozmącone


Wykonanie:


Piesi z kurczaka włożyć do rondla, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i winem lub wywarem. Gotuj mięso przez około 20 min ( aż będzie dobrze ugotowane), w międzyczasie kilka razy obróć piersi, by równomiernie się ugotowały.

Wyjąć piersi z rondla i przełożyć na talerz. Zredukować wywar o połowę, gotując na średnim ogniu około 10 minut. Dodać masło, cebulę i pieczarki. Dusić na wolnym ogniu przez około 8 minut, aż cebula i pieczarki będą miękkie. Zdjąć rondel z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do  220ºC. Pokroić piersi na małe kawałki, wymieszać z sosem oraz pietruszką i camembertem. 

Podzielić ciasto na 6 kawałków i rozwałkować na stolnicy. Ja wykrawałam większym kubkiem. Nakładać nadzienie pozostawiając wzdłuż krawędzi margines o szer.do 1 cm. Posmarować krawędzie rozmąconym jajkiem i złożyć brzegi na pół, zaciskając mocno. Ułożyć paszteciki na blasze do pieczenia.

Posmarować paszteciki resztą rozmąconego jajka. Piec przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.









  
Czas na piknik z home&you - półmetek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz