niedziela, 12 maja 2013

Pizza z roszponką


Dzisiaj polecam Wam pyszną pizzę z rukolą  Nigdy nie jadłam pizzy z zieleniną i to był błąd, gdyż rukola bardzo pasuje do pizzy. Dodatki mogą być takie jak kto lubi u mnie dzisiaj były pieczarki, czerwona papryka i salami , mozzarella i oczywiście rukola. 

Składniki:

 Ciasto
  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy    

Sos pomidorowy 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • puszka pomidorów
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka oregano i bazylii
Wykonanie:

Oliwę rozgrzać i poddusić na niej roztarty z solą czosnek.Dodać cebulę i zeszklić ją, włożyć pomidory. Całość doprawić przyprawami oraz ziołami i gotować tak długo aż powstanie gęsty sos.


Wykonanie:

Z mąki, drożdży, cukru,wody,soli i oliwy zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić je w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Z ciasta uformować jedną dużą kulę, naciąć na krzyż, oprószyć mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Ciasto ponownie dobrze wyrobić i wywałkować z niego jeden duży lub cztery małe placki. Blachę do pizzy pokryć ciastem. Rozsmarować sos pomidorowy i obłożyć składnikami.Piec ok 20-25 minut ( w zależności od piekarnika). Pod koniec pieczenia pizzę posypać startym serem.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz