Dziś przepis na smaczną tartę. Spód z kruchego ciasta, wypełnienie z masy śmietanowo-jajecznej z usmażonym boczkiem i cebulką.
Składniki do ciasta:
1 i 1/4 szklanki pszennej mąki
- 4 łyżki wody (zimnej)
- 100 g masła
- pół łyżeczki soli
- Aby przygotować ciasto na tartę należy dokładnie wymieszać masło, mąkę, sól i przyprawy. Gdy składniki się dokładnie połączą należy następnie dolewać wody, nieprzerwanie miksując masę. Przygotowane ciasto trzeba włożyć do lodówki na godzinę, a następnie wyjąć i rozwałkować. Rozwałkowaną masę należy następnie ułożyć w blasze i napełnić farszem.
- Farsz:
- 150 ml śmietany (30%)
- 2 całe jajka
- 2 cebule
- 100 g żółtego sera
- 100 g boczku
- przyprawy: sól, pieprz,
W odpowiednio wcześniej przygotowanym naczyniu należy wymieszać śmietanę i jaja. Następnie zetrzeć żółty ser i dodać go do śmietany i jaj. Boczek należy pokroić cieniutko i podsmażyć na patelni. Gdy już boczek zostanie podsmażony trzeba go dodać do farszu, a następnie podsmażyć posiekaną cebulę. Przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Przygotowane nadzienie należy następnie przełożyć na ciasto i całość piec przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
aaależ to musi być pyszne *.* nie mogę nawet o tym myśleć!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na rozdanie! www.cookplease.blogspot.com
napewno wybróbuję! przepysznie wygląda! kocham Twojego bloga, wstawiaj przepisy częściej!
OdpowiedzUsuń