wtorek, 14 maja 2013

Tarta z boczkiem, cebulą i roszponką

Dziś przepis na smaczną tartę. Spód z kruchego ciasta, wypełnienie z masy śmietanowo-jajecznej z usmażonym boczkiem i cebulką.

Składniki do ciasta:

1 i 1/4 szklanki pszennej mąki
  • 4 łyżki wody (zimnej)
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli

  • Aby przygotować ciasto na tartę należy dokładnie wymieszać masło, mąkę, sól i przyprawy. Gdy składniki się dokładnie połączą należy następnie dolewać wody, nieprzerwanie miksując masę. Przygotowane ciasto trzeba włożyć do lodówki na godzinę, a następnie wyjąć i rozwałkować. Rozwałkowaną masę należy następnie ułożyć w blasze i napełnić farszem.

  •  Farsz:
  • 150 ml śmietany (30%)
  • 2 całe jajka
  • 2 cebule
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g boczku
  • przyprawy: sól, pieprz, 

W odpowiednio wcześniej przygotowanym naczyniu należy wymieszać śmietanę i jaja. Następnie zetrzeć żółty ser i dodać go do śmietany i jaj. Boczek należy pokroić cieniutko i podsmażyć na patelni. Gdy już boczek zostanie podsmażony trzeba go dodać do farszu, a następnie podsmażyć posiekaną cebulę. Przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Przygotowane nadzienie należy następnie przełożyć na ciasto i całość piec przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. 







2 komentarze:

  1. aaależ to musi być pyszne *.* nie mogę nawet o tym myśleć!


    zapraszam do siebie na rozdanie! www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. napewno wybróbuję! przepysznie wygląda! kocham Twojego bloga, wstawiaj przepisy częściej!

    OdpowiedzUsuń