piątek, 27 września 2013

Tarta z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Delikatne kruche ciasto, soczyste pomidorki i mięciutkie kuleczki sera. Tarta bardzo  prosta w wykonaniu, stanowi pożywny posiłek dla całej rodziny.


Spód:

1,5 szklanki (185 g) mąki
100g zimnego masła1 jajko
2 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli



Nadzienie:

pomidory koktajlowe (400 g)
ser mozzarella w kulkach  (150 g)
śmietana 18% (250 ml)
1 jajko 
100g żółtego sera tartego
garść świeżej posiekanej bazyli
suszone oregano, sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyrobić ciasto.Ciasto na ok 30-60 minut włożyć do lodówki. Po upływie tego czasu wyłożyć nim natłuszczoną formę. Piec w 190C przez ok 10 minut.


Na upieczony spód kładziemy kulki sera, pokrojone na pół pomidorki . Zalewamy całość śmietaną wymieszaną z jajkiem, żółtym serem,bazylią oraz przyprawami.Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.












2 komentarze:

  1. Szukałam przepisu na tartę, trafiłam akurat na Twój - zrobiłam - Wyszło przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń