niedziela, 8 grudnia 2013

Tort leśny mech



Pewnie zastanawiacie się z czego jest ten tort ? Otóż głównym składnikiem ciasta jest szpinak. Tak tak naprawdę szpinak. Też nie mogłam w to uwierzyć dopóki nie upiekłam tego ciasta. Kolejnym pytaniem pewnie będzie czy aby szpinak się do tego nadaje? Oczywiście, że tak w ogóle nie czuć go w cieście. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę to polecam!!!



Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1i 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1i 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce granatu do dekoracji

Krem wykonałam ze śmietany kremówki z serkiem mascarpone. Zimną śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone.

Wykonanie:

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić na talerzyku.Ciasto dzielimy na 3 blaty. Kładziemy na paterępierwszy blat smarujemy kremem, następnie drugi blat na to warstwa kremu, trzeci blat reszta kremu
Na krem posypać okruszki ciasta i obłożyć owocami granatu. 




Przepis z tej strony.

2 komentarze: