Pewnie zastanawiacie się z czego jest ten tort ? Otóż głównym składnikiem ciasta jest szpinak. Tak tak naprawdę szpinak. Też nie mogłam w to uwierzyć dopóki nie upiekłam tego ciasta. Kolejnym pytaniem pewnie będzie czy aby szpinak się do tego nadaje? Oczywiście, że tak w ogóle nie czuć go w cieście. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę to polecam!!!
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1i 1/3 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1i 1/3 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce granatu do dekoracji
Krem wykonałam ze śmietany kremówki z serkiem mascarpone. Zimną śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone.
Wykonanie:
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić na talerzyku.Ciasto dzielimy na 3 blaty. Kładziemy na paterępierwszy blat smarujemy kremem, następnie drugi blat na to warstwa kremu, trzeci blat reszta kremu
Na krem posypać okruszki ciasta i obłożyć owocami granatu.
No rzeczywiście jak mech ! Super to wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚliczny ten Twój tort :)
OdpowiedzUsuń