Ciasteczka z masą krówkową i kawałkami czekolady
Nie ma co się rozpisywać za dużo, bo ciasteczka są po prostu najlepse jak to powiedział mój synek. Musicie je zrobić. Radzę zrobić od razu z podwójnej porcji :)
Składniki na około 20 sztuk:
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkich czekoladowych drobinek, posiekanej gorzkiej czekolady, do dekoracji czekoladowe kropelki
W misie miksera umieścić masło, masę krówkową,cukier i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Na koniec dodać drobinki czekoladowe, wymieszać.Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odstępach od siebie.Naprawdę sporych! Spłaszczyć dłonią.Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjąć, przez chwilę pozostawić na blaszce, następnie przenieść na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :-)
Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.
Synek musiał być zachwycony! Takie ciacha to dopiero rarytas :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je jakiś czas temu. Są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń