czwartek, 20 listopada 2014

Paszteciki z mięsem


Jeśli mamy mięso z rosołu i nie wiemy co z nim zrobić świetnie się ono nada do wykonania farszu do pasztecików.Paszteciki są idealną ciepłą przekąską lub dodatkiem do barszczu czerwonego.

Składniki:

Ciasto:
  • 300 - 350 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:
  • 500 g ugotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu)
  • 2 cebule
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • rosół lub bulion
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu

Wykonanie:


Farsz: 

Cebule obieram i kroję kostkę, podsmażam na rozgrzanym oleju. Ugotowane i ostudzone mięso mielę razem z przesmażoną cebulą w maszynce do mięsa. Następnie wlewam do mięsnej masy tyle rosołu (lub bulionu) aby farsz nie był suchy (powinna powstać jednolita dobrze zbita masa). Doprawiam masę do smaku solą, pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, dość pikantna.

Ciasto:

300 g mąki przesiewam do miski, dodaję pokrojoną na małe kawałeczki margarynę (lub masło), całe jajko, sól i śmietanę. Całość zarabiam na jednolite ciasto. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste, ale nie lepkie. Ciasto wałkuję na prostokąt na blacie posypanym mąką. Wzdłuż dłuższego boku układam mięsną masę. Ciasto zawijam tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odcinam od reszty ciasta i kroję na kawałki o długości około 2 cm. 
Paszteciki układam w odstępach od siebie (w czasie pieczenia ciasto znacznie urośnie) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejną porcję mięsa kładę na rozwałkowane ciasto, zawijam raz, odcinam nożem i kroję na kawałki. Tak postępuję, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki smaruję roztrzepanym jajkiem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min. do zrumienienia. 



1 komentarz: