poniedziałek, 9 grudnia 2013

Czosnkowe bułeczki na dzień dobry :)


Witajcie,
od dnia dzisiejszego będę Wam pokazywać moje kulinarne dzieła sztuki. Jestem żoną i mamą- mam w domu dwóch facetów, którzy lubią nieraz zjeść coś niebanalnego, więc postanowiłam stworzyć tego bloga, aby wszystkie pyszności, które wyjdą spod mej ręki zostały zauważone i wypróbowane. Gwarantuję, nie pożałujecie! :)
Na początek zaserwuję czosnkowe bułeczki, wykonanie jest naprawdę łatwe, a bułki pycha- pachniało w całym domu:)
Składniki na 12 bułeczek:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 260 g mleka
  • 30 g masła, roztopionego
  • 60 g miękkiego masła
  • 5 ząbków czosnku drobniutko posiekane (jak ktoś woli może być więcej)
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)

Ponadto na posmarowanie:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Nadzienie:
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz