wtorek, 10 grudnia 2013

Delikatna zupa ziemniaczana

Zrobiło się zimno więc czas na rozgrzewające i pożywne dania. Jednym z nich jest delikatna zupa ziemniaczana.Rozgrzeje zmarzlaków i napełni brzuszki.Bardzo prosta w wykonaniu, tania zupka. Większość składników na pewno każdy ma w swoim domu. Przepis pochodzi z książki ''Dania na jesień"

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1,25 l rosołu (może być z kostki)
  • 125 g serka topionego śmietankowego
  • 30 g margaryny
  • 1 listek laurowy, sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji  
  Surowe ziemniaki i umytą i oczyszczoną włoszczyznę pokroić w kostkę lub w krążki. Drobno pokrojoną cebulę poddusić na margarynie,połączyć z warzywami, zalać gorącym rosołem i dodać liść laurowy,sól,pieprz i na wolnym ogniu gotować do miękkości. Wyjąć 5 łyżek warzyw,listek laurowy, a zupę przetrzeć na puree. Domieszać trzepaczką serek topiony i doprawić do smaku.Dodać kawałeczki odłożonych warzyw i gotować na małym ogniu. 
   Pokrojony na szerokie paski boczek usmażyć.Zupę ziemniaczaną przelać do talerzy, udekorować chrupiącymi paseczkami boczku i posiekaną natką pietruszki, wlać kilka kropel tłuszczu ze smażenia i podawać na gorąco.


2 komentarze:

  1. bardzo mi się podoba! tanio, pożywnie, w sam raz na zime. super blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobra zupa, mąż twierdzi, że z grzankami może być smaczniejsza ;)

    OdpowiedzUsuń