czwartek, 24 stycznia 2013

Kurczak słodko-kwaśny

Przepis na kurczaka słodko-kwaśnego znalazłam tutaj. Wykonanie potrawy okazało się bardzo proste a danie pyszne.Natomiast ja zmodyfikowałam przepis i dodałam czerwoną paprykę zamiast zielonej. Reszta pozostała bez zmian.

Składniki, 2-3 porcje:

 500 g piersi kurczaka
sól
 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 cm kawałek świeżego imbiru
 1 ząbek czosnku
 1 dymka
1/4 szklanki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny)
4 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
świeżo zmielony pieprz
1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w 1,5 cm kostkę
szczypta płatków chili lub oczyszczona z nasion zielona chili lub szczypta mielonej chili - ilość do smaku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju roślinnego 


Dodatkowo: szczypiorek do posypania

Do podania: makaron jajeczny Chow Mein 200g


Wykonanie:


Piersi kurczaka oczyścić z błonek i żyłek. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Imbir i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, dymkę posiekać.Do kubeczka wlać ocet ryżowy, dodać 3 łyżki wody i cukier, wymieszać i odstawić. Ugotować ryż lub makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać wodą.Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć imbir, czosnek i dymkę, smażyć mieszając przez minutę, włożyć kurczaka i obsmażać na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać paprykę, chili oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.Wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż ocet złagodnieje a sos zacznie się karmelizować. Dodać sos sojowy i wymieszać.Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce włożyć ryż lub makaron (gdyby się posklejał, można go wcześniej zalać na sitku gorącą wodą). Podsmażyć chwilkę ryż lub makaron aby się podgrzał, co chwilkę go mieszając. Na koniec wymieszać wszystko na patelni i posypać opcjonalnie szczypiorkiem.



2 komentarze:

  1. coraz bardziej podoba mi się Twoj blog! liczę na kolejne przepisy, bo są naprawdę świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, na pewno wypróbuję przepis, wkrótce w lidlu będzie tydzień azjatycki, więc też zrobię kurczaka, może na ostro i z warzywami z woka:)

    OdpowiedzUsuń