wtorek, 22 stycznia 2013

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy

Wczoraj obchodziliśmy bardzo ważne święto a mianowicie Dzień Babci z tej okazji postanowiłam babciom mojego synka zrobić niespodziankę pyszny tort brzoskwiniowy z delikatnym kremem śmietanowym.Tort delikatny w smaku, krem leciutki rozpływający się w ustach. Mam nadzieję, że niespodzianka się udała i smakowała.


Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do nasączenia biszkoptu:
  • 1 szklanka syropu z brzoskwiń
Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki (36%)
  • 500 g serka mascarpone 
  • 6 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • duża puszka brzoskwiń ( 2 brzoskwinie zostawiamy do dekoracji)

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera 
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie wymieszać.


Wykonanie tortu
Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć syropem. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej Na wierzch położyć kilka kawałków brzoskwiń, przykryć kremem. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć syropem.. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę brzoskwiń i kremem, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i naponczować resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować u mnie pokruszony biszkopt.

Smacznego!






4 komentarze:

  1. cudny! nigdy nie robilam tortu z brzoskwiniami a chodzi za mną od dłuższego czasu! Muszę wypróbować! Ja ze swojej stronki polecam przepyszny tort czekoladowo-mascarpone! http://alovelycooking.blogspot.com/2013/01/tort-mascarpone-dla-babci.html

    OdpowiedzUsuń
  2. tort bardzo smakował!
    pozdrawiam, babcia Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za pyszny tort,właśnie mam mascarpone z Lidla więc zrobię podobne na weekend,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, aż by się chciało zjeść)))

    OdpowiedzUsuń