czwartek, 17 stycznia 2013

Sos boloński

Przeważnie każdy robi spaghetti jako szybkie danie obiadowe ewentualnie na kolację. Dzisiaj podam klasyczny przepis na sos. Robi się go dosyć długo ale warto bo jest naprawdę pyszny. Świetnie nadaje się na takie chłodne zimowe dni jak dzisiaj.



Składniki:
  • 1 marchewka
  •  1cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 łodygi selera naciowego
  •  150 g  boczku wędzonego
  •  500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  •  1 szklanka białego wina
  • 500 g przecieru pomidorowego
  •  szklanka bulionu
  • suszone oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz 
Wykonanie:

Na oliwie w garnku zeszklić cebulę i drobno posiekany czosnek, dodać  pokrojony seler naciowy,startą na tarce marchewkę i podsmażyć. Na patelni smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, kiedy będzie chrupiący wrzucamy mięso i smażymy aż się przybrązowi. Wrzucamy wszystko do garnka zalewamy winem.Czekamy aż odparuje.Gotujemy chwilę na wolnym ogniu dodajemy przecier pomidorowy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem 1,5-2 godziny od czasu do czasu mieszając.Jeśli  w trakcie gotowania sos będzie za gęsty należy dolać bulionu. Posolić i popieprzyć do smaku na samym końcu gotowania.Dodać oregano do smaku.





2 komentarze:

  1. idealny na takie mrozy! pysznie wygląda, na pewno zrobię. mąż się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego przepisu dodałam świeżą paprykę, obraną ze skórki pokrojoną w drobną kostkę. A z przypraw suszoną bazylię, słodką i ostrą paprykę:) wyszło idealnie:)

    OdpowiedzUsuń