poniedziałek, 24 czerwca 2013

Bułeczki z makiem Crusty Hard Rolls

Do domowego dżemu z truskawek wybornie smakowały bułeczki z makiem.Kolacja była pyszna. Chrupiąca skórka, środek mięciutki. 

Polecam


Składniki:


  • 780g mąki ok. 5 szklanek
  • 500g letniej wody
  • 15g świeżych drożdży lub 7g suchych 
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
  • kilka łyżek maku do posypania


Wykonanie:


Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w temperaturze 220ºC około 25 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz