niedziela, 23 czerwca 2013

Torcik truskawkowo-śmietankowy na czekoladowym spodzie

Z okazji Dnia Taty dzisiaj u nas na deser przepyszny torcik śmietankowy z musem truskawkowym na czekoladowym spodzie. Tatusiowi życzymy Sto Lat i prosimy o kawałeczek deseru:)Przepis podpatrzony na tej stronie z małymi modyfikacjami.


Warstwa I 
  • 3 opakowania herbatników kakaowych Petit Beurre
  • pół kostki masła
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sucharki miksujemy w robocie na tartą bułkę. Rozpuszczamy w garnuszku masło z czekoladą i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.Wsypujemy pokruszone herbatniki. Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika 180 stopni.


warstwa II - śmietankowa


  • 2 małe kubki śmietany 36%
  • 2 kubki jogurtu naturalnego, gęstego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy jogurt, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na ostudzoną warstwę ciasta.


warstwa III - truskawkowa
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową. Przed podaniem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz