sobota, 15 czerwca 2013

Frużelina truskawkowa

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś kupiłam piękne, słodkie po 3,50 za kg cena niewysoka więc postanowiłam zrobić dżem i frużelinę. Dżemik będzie na zimę dla synka :) do bułeczki.A frużelina do gofrów, placuszków i racuchów. Jeden słoiczek pewnie zjemy już dzisiaj do naleśników.Przepis na frużelinę znalazłam na stronieMoje Twory Przetwory.


Składniki:
  •  2 kg truskawek - bardzo dojrzałych
  • 400 g cukru trzcinowego (można dać biały)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody


Wykonanie:
  • truskawki umyć, odszypułkować, połowę pokroić na pół, drugą na ćwiartki
  • umieścić połówki truskawek w garnku z grubym dnem, dodać cukier i pogotować na średnim ogniu około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając
  • po tym czasie dodać resztę truskawek pogotować około 5 minut ju na większym ogniu, cały czas mieszając
  • po tym czasie dodać dokładnie rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, cały czas mieszając, całoś ma mieć kisielowatą konsystencję
  • gorące nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały



Smacznego!!!





2 komentarze:

  1. Pycha :) ale zapasy :)

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis rewelacyjny i bardzo smaczny. Kiedyś podobną frużelinę robiła mi mama, ale już dawno nie miałam okazji jej ponownie skosztować.

    OdpowiedzUsuń