piątek, 26 września 2014

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Piękna jesienna zupa z dyni

Składniki:


  • 1 kg dyni
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • imbir w proszku, gałka muszkatołowa po około pół łyżeczki

Wykonanie:

Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy masło i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 10 minut.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu.Dodajemy mleczko kokosowe. Przyprawiamy solą i pieprzem, imbirem i gałką do smaku.



2 komentarze: