wtorek, 7 października 2014

Klopsiki w sosie koperkowym

Dziś propozycja na smaczny, pożywny i pachnący obiadek klopsiki w sosie koperkowym.Sos jest tak smaczny, że zostaje wyjedzony do ostatniej łyżki.

Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie indyk i szynka)
  • pęczek koperku
  • ok. 0.5l rosołu (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • śmietana 30%
  • 1-2 łyżki mąki + mąka do  obtoczenia pulpetów
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać.Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju.Mięso połączyć z cebulą,kajzerką, solą, pieprzem.Masę mięsną dokładnie wyrobić.Z mięsa formować niewielkie pulpeciki.
Obtoczyć je w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.Podsmażone pulpeciki przełożyć do garnka i zalać rosołem.
Koperek posiekać, dodać do mięsa.Mięso wraz z koperkiem dusić kilka minut na małym ogniu.Pod koniec duszenia, zagęścić i zabielić sos (mąką wymieszaną ze śmietaną).Powstałą mieszankę wlać do pulpecików.Chwilę pogotować.
Smacznego





1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju klopsiki! Twoje wyglądają smakowicie!:-)

    OdpowiedzUsuń