Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 0,5 kg dyni pieczonej
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 30%
- 150 ml śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić do miseczki. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pierś z kurczaka. Smażyć do uzyskania złotego koloru, wyjąć.
Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wrzucić pokrojone w plastry pieczarki i smażyć do zarumienienia. Wrzucić usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Śmietany wymieszać ze sobą, dodać szczyptę soli. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Zagotować. Na koniec dodać upieczoną dynię. Delikatnie wymieszać.
Ja podałam z makaronem.
Smacznego :)
Przymierzam się do rozkrojenia kolejnej dyni, a Twój przepis przedstawia się fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuń