środa, 15 października 2014

Kurczak z pieczoną dynią w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 0,5 kg dyni pieczonej
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula 
  • 100 ml śmietany 30%  
  • 150 ml śmietany 18% 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju 


Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić do miseczki. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić. 
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pierś z kurczaka. Smażyć do uzyskania złotego koloru, wyjąć.
Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wrzucić pokrojone w plastry pieczarki i smażyć do zarumienienia. Wrzucić usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Śmietany wymieszać ze sobą, dodać szczyptę soli. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Zagotować. Na koniec dodać upieczoną dynię. Delikatnie wymieszać.
Ja podałam z makaronem.

Smacznego :)






zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Przymierzam się do rozkrojenia kolejnej dyni, a Twój przepis przedstawia się fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń