czwartek, 9 października 2014

Kurczak tikka masala

Składniki na kurczaka tikka
  • 4 piersi kurczaka pokrojone w paski
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 4 łyżki soku z cytryny 
Składniki na sos masala
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 pokrojone pomidory
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • sól do smaku
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany

Wykonanie:
Przygotować marynatę: do naczynia wlać jogurt, dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać. Mięso polać gęstą marynatą i wymieszać, aby pokryła wszystkie kawałki i wstawić do lodówki na minimum 20 minut(najlepiej na całą noc). Po tym czasie w rondlu rozgrzać oliwę, wyjąć mięso z marynaty i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając.
Przygotować sos: w osobnym rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiano, pod koniec na minutę imbir i czosnek, po czym dodać pomidory i gotować około 5 minut. Przyprawić kuminem, kolendrą i solą, gotować kolejne kilka minut. Do sosu włożyć uprzednio podsmażone kawałki mięsa i gotować 3–5 minut. Wlać śmietanę, wymieszać, gotując jeszcze jedną minutę.



1 komentarz: