wtorek, 27 stycznia 2015

Risotto z kurczakiem

Składniki:

  • 250 g ryżu arborio 
  • ok. dwóch szklanek gorącego bulionu  
  • cebula  
  • dwie nieduże piersi  
  • duża łyżka masła  
  • kieliszek białego wina  
  • mała, czerwona papryka  
  • pęczek posiekanej natki pietruszki 
  • dwie łyżki startego parmezanu  
  • sól, pieprz  
  • ew. 1/4 szklanki gęstej śmietany  

Wykonanie:

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać mocno połowę masła. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w niedużą kostkę mięso. Powstrzymać się chwilę od mieszania, by mięso złapało lekko złotawy kolor. Dodać pokrojoną paprykę. Kiedy mięso i warzywa lekko się podsmażą, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez ryż, dodać gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec dorzucić pozostałą część masła, śmietanę, posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu. 





1 komentarz: