Risotto z kurczakiem
Składniki:
- 250 g ryżu arborio
- ok. dwóch szklanek gorącego bulionu
- cebula
- dwie nieduże piersi
- duża łyżka masła
- kieliszek białego wina
- mała, czerwona papryka
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- dwie łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- ew. 1/4 szklanki gęstej śmietany
Wykonanie:
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać mocno połowę masła. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w niedużą kostkę mięso. Powstrzymać się chwilę od mieszania, by mięso złapało lekko złotawy kolor. Dodać pokrojoną paprykę. Kiedy mięso i warzywa lekko się podsmażą, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez ryż, dodać gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec dorzucić pozostałą część masła, śmietanę, posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu.
Musi być bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń